Πρόσφατα Θέματα
Πάσχα στην Κέρκυρα
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Επτάνησα
Σελίδα 1 από 1
Πάσχα στην Κέρκυρα
Πάσχα στην Κέρκυρα
Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται ο Επιτάφιος. Το βράδυ οι εκκλησίες βγάζουν τον επιτάφιο για περιφορά, καθώς ακολουθούν οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και οι πιστοί με κεριά στα χέρια τους. Μια άλλη Κερκυραϊκή παράδοση του Πάσχα γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι να πετούν κανάτες απ' τα παράθυρα των σπιτιών τους. Πρώτη διεξάγεται η λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας και μετά η λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανάσταση. Η λειτουργία λαμβάνει χώρα στην Πλατεία Σπιανάδα. Όταν σημάνουν οι καμπάνες, αρχίζει η γιορτή, με πυροτεχνήματα, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Οι κάτοικοι τρώνε τα παραδοσιακά Πασχαλιάτικα πιάτα όπως είναι τα κόκκινα αυγά, η φογάτσα, τα τσιλίχουρδα και οι κολομπίνες, καθώς και το κρασί. Το πρωί οι εκκλησίες βγάζουν την εικόνα της Ανάστασης για περιφορά.
Κέρκυρα Έθιμα, Παράδοση, Φεστιβάλ, Πανηγύρια
Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας. Όπως είναι φυσικό, το νησί και οι παραδόσεις του είναι
επηρεασμένες από την ελληνική, ενετική, γαλλική και αγγλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα της Κέρκυρας μοναδικά.
Καρναβάλι
Κατά την εποχή του καρναβαλιού, η Κέρκυρα 'φοράει' τα καλά της. Οι πανηγυρισμοί στο νησί αυτό είναι ξεχωριστοί, αφού συνδυάζουν
την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και τη λατρεία του Διόνυσου με το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Είναι μια
ατελείωτη γιορτή με μουσική, στολές και πολύ γέλιο!
Λιτανείες
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας έχουν μεγάλη θρησκευτική πίστη και κάθε χρόνο γίνονται λιτανείες προς τιμή των Αγίων. Η πιο σπουδαία
λιτανεία είναι του Αγίου Σπυρίδων, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του νησιού, το Μεγάλο Σάββατο.
» Καθώς επίσης: η Λιτανεία την Κυριακή των Βαΐων, η Λιτανεία του Πρωτοκύριακου (που διεξάγεται την τελευταία Κυριακή
του Νοεμβρίου), η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδων στις 11 Αυγούστου και η Λιτανεία της Αγ. Θεοδώρας, που γίνεται την Κυριακή
της Ορθοδοξίας.
Φεστιβάλ & Πανηγύρια
Στα χωριά και την πόλη της Κέρκυρας διεξάγονται πανηγύρια και φεστιβάλ καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις γιορτές αυτές
οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν παραδοσιακές στολές, να απολαύσουν τη παραδοσιακή μουσική και χορό
και να δοκιμάσουν ντόπιες λιχουδιές.
Γαστρονομία
Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι ένας συνδυασμός ελληνικών και δυτικών γεύσεων, με στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας και πολλά
μπαχαρικά.
Ορισμένα απ' τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι: η παστιτσάδα (μοσχάρι ή κόκορα με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια), το σοφρίτο (μοσχάρι
κομμένο σε λουρίδες με σάλτσα από λευκό κρασί και σκόρδο), το σαβόρο (ψάρι σε σάλτσα από λευκό ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά),
το μπουρδέτο (ψάρι σε πικάντικη κόκκινη σάλτσα), τη σούπα αυγολέμονο (σερβίρεται τις θρησκευτικές γιορτινές ημέρες), τη κότα
μπολίδα παραγιομιστή (το πιάτο της Πρωτοχρονιάς που φτιάχνεται με κοτόπουλο), τα τσιλίχουρδα (σερβίρεται το Πάσχα - σούπα με
εντόσθια), τα χωριάτικα λουκάνικα, το σαλάμι, το φρούτο κουμ-κουάτ (φτιάχνεται γλυκό κουταλιού ή ποτό), το φρούτο φρεσκαμέντα
(αχλάδι με αγκάθια), τις μάντολες (αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα) το μαντολάτο (γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και
ροδόνερο), τα κολομπίνα (γιορτινή τούρτα της Κέρκυρας) και την Τσιτσιμπύρα (αναψυκτικό με λεμόνι, τζίτζερ και σιρόπι σταφίδας).
Προϊόντα
Η Κέρκυρα φημίζεται για τα θαυμάσια κεραμικά της, τις χειροτεχνίες, τα υφαντά και τα ξυλόγλυπτα, καθώς επίσης για τα γλυκά της
όπως είναι οι μάντολες, τα μαντολάτα και το γλυκό κουταλιού από κουμ-κουάτ. Σε ορισμένες περιοχές του νησιού φτιάχνουν γευστικό
μέλι, κρασί και ούζο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται ο Επιτάφιος. Το βράδυ οι εκκλησίες βγάζουν τον επιτάφιο για περιφορά, καθώς ακολουθούν οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και οι πιστοί με κεριά στα χέρια τους. Μια άλλη Κερκυραϊκή παράδοση του Πάσχα γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι να πετούν κανάτες απ' τα παράθυρα των σπιτιών τους. Πρώτη διεξάγεται η λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας και μετά η λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανάσταση. Η λειτουργία λαμβάνει χώρα στην Πλατεία Σπιανάδα. Όταν σημάνουν οι καμπάνες, αρχίζει η γιορτή, με πυροτεχνήματα, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Οι κάτοικοι τρώνε τα παραδοσιακά Πασχαλιάτικα πιάτα όπως είναι τα κόκκινα αυγά, η φογάτσα, τα τσιλίχουρδα και οι κολομπίνες, καθώς και το κρασί. Το πρωί οι εκκλησίες βγάζουν την εικόνα της Ανάστασης για περιφορά.
Κέρκυρα Έθιμα, Παράδοση, Φεστιβάλ, Πανηγύρια
Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας. Όπως είναι φυσικό, το νησί και οι παραδόσεις του είναι
επηρεασμένες από την ελληνική, ενετική, γαλλική και αγγλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα της Κέρκυρας μοναδικά.
Καρναβάλι
Κατά την εποχή του καρναβαλιού, η Κέρκυρα 'φοράει' τα καλά της. Οι πανηγυρισμοί στο νησί αυτό είναι ξεχωριστοί, αφού συνδυάζουν
την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και τη λατρεία του Διόνυσου με το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Είναι μια
ατελείωτη γιορτή με μουσική, στολές και πολύ γέλιο!
Λιτανείες
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας έχουν μεγάλη θρησκευτική πίστη και κάθε χρόνο γίνονται λιτανείες προς τιμή των Αγίων. Η πιο σπουδαία
λιτανεία είναι του Αγίου Σπυρίδων, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του νησιού, το Μεγάλο Σάββατο.
» Καθώς επίσης: η Λιτανεία την Κυριακή των Βαΐων, η Λιτανεία του Πρωτοκύριακου (που διεξάγεται την τελευταία Κυριακή
του Νοεμβρίου), η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδων στις 11 Αυγούστου και η Λιτανεία της Αγ. Θεοδώρας, που γίνεται την Κυριακή
της Ορθοδοξίας.
Φεστιβάλ & Πανηγύρια
Στα χωριά και την πόλη της Κέρκυρας διεξάγονται πανηγύρια και φεστιβάλ καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις γιορτές αυτές
οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν παραδοσιακές στολές, να απολαύσουν τη παραδοσιακή μουσική και χορό
και να δοκιμάσουν ντόπιες λιχουδιές.
Γαστρονομία
Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι ένας συνδυασμός ελληνικών και δυτικών γεύσεων, με στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας και πολλά
μπαχαρικά.
Ορισμένα απ' τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι: η παστιτσάδα (μοσχάρι ή κόκορα με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια), το σοφρίτο (μοσχάρι
κομμένο σε λουρίδες με σάλτσα από λευκό κρασί και σκόρδο), το σαβόρο (ψάρι σε σάλτσα από λευκό ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά),
το μπουρδέτο (ψάρι σε πικάντικη κόκκινη σάλτσα), τη σούπα αυγολέμονο (σερβίρεται τις θρησκευτικές γιορτινές ημέρες), τη κότα
μπολίδα παραγιομιστή (το πιάτο της Πρωτοχρονιάς που φτιάχνεται με κοτόπουλο), τα τσιλίχουρδα (σερβίρεται το Πάσχα - σούπα με
εντόσθια), τα χωριάτικα λουκάνικα, το σαλάμι, το φρούτο κουμ-κουάτ (φτιάχνεται γλυκό κουταλιού ή ποτό), το φρούτο φρεσκαμέντα
(αχλάδι με αγκάθια), τις μάντολες (αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα) το μαντολάτο (γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και
ροδόνερο), τα κολομπίνα (γιορτινή τούρτα της Κέρκυρας) και την Τσιτσιμπύρα (αναψυκτικό με λεμόνι, τζίτζερ και σιρόπι σταφίδας).
Προϊόντα
Η Κέρκυρα φημίζεται για τα θαυμάσια κεραμικά της, τις χειροτεχνίες, τα υφαντά και τα ξυλόγλυπτα, καθώς επίσης για τα γλυκά της
όπως είναι οι μάντολες, τα μαντολάτα και το γλυκό κουταλιού από κουμ-κουάτ. Σε ορισμένες περιοχές του νησιού φτιάχνουν γευστικό
μέλι, κρασί και ούζο.
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Επτάνησα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Παρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin
» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Τρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin
» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
Δευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin
» Ελληνικός κινηματογράφος
Κυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin
» ΚΥΘΗΡΑ
Πεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin
» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin
» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin
» ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin
» ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin