Πρόσφατα Θέματα
ΚΙΜΩΛΟΣ
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Νομός Κυκλάδων
Σελίδα 1 από 1
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΙΜΩΛΟΣ
Η Κίμωλος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο σύμπλεγμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων στην άγονη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Έχει έκταση 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίφνο με απόσταση 87 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.
Από τον Πειραιά εκτελούνται δρομολόγια πλοίων και το ταξίδι διαρκεί 6 με 8 ώρες. Η μετάβαση στο νησί μπορεί να γίνει και αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Μήλου με την οποία το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς σχεδόν καθημερινά.
Μικρό πετρώδες νησί με ηφαιστιογενή δραστηριότητα και ποικιλία πετρωμάτων με πιο χαρακτηριστικό τον κιμωλίτη ή «κιμώλια γη» ή κιμωλία όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Αξίζει να σημειωθεί η πλούσια πανίδα του νησιού με πιο χαρακτηριστικό είδος τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους. Στο ορεινό μέρος του νησιού συναντάμε σπάνια ζώα όπως την οχιά «λεμπετίνα», τη μπλε σαύρα, τον θαλασσοκόρακα, τη χρυσή κουκουβάγια, ένα σπάνιο είδος γερακιού, και πολλά αποδημητικά πουλιά.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Σύμφωνα με τη παράδοση το νησί πήρε το όνομα του από τον Κίμωλο, τον πρώτο οικιστή του νησιού όπως αυτό αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το νησί ονομαζόταν «Εχινούσα», λόγω της κιμωλίας εχίδνας , η οποία ακόμα υπάρχει στο νησί. Στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι την ονόμασαν «Αρτζεντιέρα» ίσως λόγω του ασημένιου χρώματος των βράχων του νησιού.
Στη δυτική πλευρά της Κιμώλου στα «Ελληνικά» βρισκόταν η αρχαία πόλη, λίγο προτού βυθιστεί. Ότι απέμεινε από την πόλη βρίσκεται στο νησάκι Άγιος Ανδρέας, απέναντι από τα Ελληνικά, όπου στον βυθό της περιοχής βρέθηκαν ερείπια από τα σπίτια και τους τάφους της αρχαίας πόλης. Από τα ευρήματα αγγείων που έχουν βρεθεί στο νησί αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι ζούσαν εδώ μέχρι τη Βυζαντινή Εποχή.
Η Κίμωλος υπέστη, όπως όλα τα κυκλαδονήσια, πολλά δεινά από τις επιδρομές των πειρατών και την κυριαρχία αλλόθρησκων κατακτητών αλλά γνώρισε και ημέρες δόξας. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, ο Μάρκος Σανούδος, ένωσε την Κίμωλο με το δουκάτο της Νάξου (1207). Στη συνέχεια το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους και κατά το ρωσοτουρκικό πόλεμο (1770-1774), από τους Ρώσους.
Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό (1828) η Κίμωλος ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Νομός Κυκλάδων
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Παρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin
» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Τρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin
» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
Δευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin
» Ελληνικός κινηματογράφος
Κυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin
» ΚΥΘΗΡΑ
Πεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin
» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin
» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin
» ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin
» ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin