Πρόσφατα Θέματα
ΙΟΣ
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Νομός Κυκλάδων
Σελίδα 1 από 1
ΙΟΣ
ΙΟ
Ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων η Ίος, είναι αναμφισβήτητα και ένα από το ωραιότερα του Αιγαίου. Ανάμεσα στη Σαντορίνη, στη Πάρο, στη Νάξο και στη Σίκινο, η Ίος προσελκύει πολύ κόσμο και κυρίως νεολαία. Το λευκό των σπιτιών και το βαθύ μπλε των νερών του νησιού κάνουν την Ίο να ξεχωρίζει στο τοπίο της Κυκλαδίτικης ομορφιάς.
Η Ίος έχει έκταση 108 τ.χλμ., χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές.
Για την Ίο εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης και με τη Ραφήνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης προς τα νησιά των Κυκλάδων εκτελούνται πιο συχνά δρομολόγια με 20 αφίξεις και αναχωρήσεις καθημερινώς. Το νησί έχει σύνδεση και με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα με την Πάρο, την Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ίος χαρακτηρίστηκε ως το «νησί του Ομήρου», από τον σπουδαίο επικό ποιητή Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε δύο από τα πιο σημαντικά έπη στην παγκόσμια ιστορία την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». Ένας θρύλος λέει ότι ο Όμηρος πέθανε στο νησί μη μπορώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού. Στην περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.
Η Ίος ακολουθεί πιστά την τύχη των υπόλοιπων Κυκλάδων. Η επίδραση των εποίκων που δέχτηκε το νησί από τα παράλια της Μ. Ασίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία της. Αργότερα η έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης έπληξε το νησί και όλα τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ) πάνω σε αυτό θάφτηκαν κάτω από την λάβα του.
Το όνομα του νησιού δόθηκε από τους Δωριείς και του Ίωνες οι οποίοι κυριάρχησαν την Ίο γύρω στα 1100 π.χ. Το νησί έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Ο ενετός ηγεμόνας Μάρκος Κρίσπο κατασκεύασε το κάστρο προκειμένου να προφυλάξει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Ερείπια αυτού του κάστρου σώζονται μέχρι σήμερα.
Το 1537 η Ίος περνά στην κυριαρχία των Τούρκων οι οποίοι δεν κατοίκησαν το νησί αμέσως αλλά κατάφεραν να υποτάξουν τους κατοίκους με την είσπραξη βαριάς φορολογίας. Η «Μικρή Μάλτα» όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι, τους έδινε μεγάλη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους λόγω του φυσικού λιμανιού της.
Στο νησί αργότερα επικράτησε η Ρωσική κυριαρχία η οποία έληξε με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ίος συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους με πρωτοστάτη τον Σπυρίδωνα Βαλέτα ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Νεότερης Ελλάδας και μεγάλος ευεργέτης του νησιού.
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Νομός Κυκλάδων
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Παρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin
» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Τρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin
» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
Δευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin
» Ελληνικός κινηματογράφος
Κυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin
» ΚΥΘΗΡΑ
Πεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin
» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin
» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin
» ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin
» ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin