Πρόσφατα Θέματα
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Νομός Κυκλάδων
Σελίδα 1 από 1
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η Σαντορίνη ή Θήρα βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο των Κυκλάδων. Ένα κοσμοπολίτικο νησί, με έντονη νυχτερινή ζωή που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, το νησί προσφέρει κάθε είδους υπηρεσίες ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά.
Η Οία είναι από τις πιο φημισμένες περιοχές του νησιού όπου κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών για να θαυμάσουν το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και την μοναδική θέα προς το Αιγαίο. Τα πλακόστρωτα σοκάκια και οι μαγευτικές καλντέρες θα σας «ταξιδέψουν» σ’ ένα διαφορετικό κόσμο.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται στους 7.000 περίπου κατανεμημένοι στα 10 περίπου χωριά του νησιού. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού έχουν ηφαιστιογενή πετρώματα δίνοντας την αίσθηση του «μαύρου» χρώματος. Το νησί περιβάλλεται από απότομους γκρεμούς χαρίζοντας του μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία.
Το νησί είναι ηφαιστειογενές και το έδαφός του από την πλευρά του ηφαιστείου είναι βραχώδες. Στην Σαντορίνη πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι δημιουργούν ένα δροσερό κλίμα. Ο χειμώνας δεν υπήρξε ποτέ βαρύς στη Σαντορίνη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου στους 10o C. Τους χειμερινούς μήνες ο καιρός είναι βροχερός καθιστώντας το νησί εύφορο για καλλιέργειες. Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό με την καλλιέργεια αμπελιών και ντομάτας.
Η πρόσβασή σας στο νησί μπορεί να γίνει ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς. Από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται συχνά δρομολόγια με ταχύπλοα «Ιπτάμενα Δελφίνια» αλλά και συμβατικά πλοία. Το νησί συνδέεται με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, όπως Πάρο, Ίο, Μύκονο, Ανάφη, Νάξο, Σίκινο, Σύρο, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Φολέγανδρο αλλά και με άλλα νησιά της Ελλάδας. Επίσης μπορείτε να φτάσετε στη Σαντορίνη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Ραφήνας και του Βόλου.
Για όσους επιλέξουν να φτάσουν στο νησί αεροπορικώς, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης συνδέεται με πολλά αεροδρόμια της Ελλάδας. Εκτός από το αεροδρόμιο της Αθήνας μπορείτε να ταξιδέψετε από την Μύκονο, τη Ρόδο, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Η Σαντορίνη απόκτησε (πήρε) το κυκλικό της σχήμα λόγω ηφαιστειογενών εκρήξεων. Κατά την αρχαιότητα και λόγω της γεωλογικής (φυσικής) της διαμόρφωσης (κατανομής) την ονόμαζαν Στρογγύλη. Το νησί κατοικήθηκε από τους Φοίνικες οι οποίοι το ονόμασαν Καλλίστη και στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Δωριείς οι οποίοι έδωσαν στο νησί το όνομα του βασιλιά τους Θήρα. Στη Σαντορίνη μέχρι και το 2000 π.χ. άκμαζε ο Μινωικός Πολιτισμός. Το 1.650 π.Χ.μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη έπληξε το νησί και βύθισε το κεντρικό μέρος του σχηματίζοντας την Καλντέρα. Η ηφαιστειακή καταστροφή προκάλεσε καταστροφές και σε άλλες περιοχές. Ο ουρανός σκοτείνιασε από την τέφρα και δημιουργήθηκαν παλιρροϊκά κύματα ύψους 250μ. και ταχύτητας 300 χλμ. την ώρα καταστρέφοντας τον πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου. Τον 12ο αιώνα το νησί κατοικήθηκε από τους Φράγκους οι οποίοι το αποκαλούσαν Σάντα Ιρένε, δηλαδή Αγία Ειρήνη, έτσι πήρε την ονομασία Σαντορίνη την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα.
Στη Σαντορίνη μέχρι και το 2000 π.χ. άκμαζε ο Μινωικός Πολιτισμός. Μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου ήταν και η αιτία να σταματήσει η μεγάλη ανάπτυξη του νησιού. Η ηφαιστειακή καταστροφή προκάλεσε καταστροφές και σε άλλες περιοχές. Ο ουρανός σκοτείνιασε από την τέφρα και δημιουργήθηκαν παλιρροϊκά κύματα ύψους 250μ. και ταχύτητας 300 χλμ. την ώρα καταστρέφοντας τον πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου.
Η μυθολογία αναφέρει ότι η αιτία για το βύθισμα της Ατλαντίδος ήταν η μεγάλη καταστροφή του ηφαιστείου. Οι Πέρσες κατέλαβαν το νησί και στη συνέχεια, μετά την συμμαχία των Σπαρτιατών, το 426 π.χ. κυριαρχήθηκε από τους Αθηναίους. Η Σαντορίνη πέρασε από την κυριαρχία πολλών πολιτισμών, οι Πτολεμαίοι και οι Ρώσοι υπήρξαν ανάμεσα στους κατακτητές της. Στο διάστημα της Βυζαντινής περιόδου το νησί είχε ενταχθεί στο Θέμα του Αιγαίου και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Δουκάτο της Νάξου όπου και πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών. Την περίοδο αυτή πολλοί κάτοικοι του νησιού μυήθηκαν στον χριστιανισμό και ασπάσθηκαν το καθολικό δόγμα. Οι πειρατικές επιδρομές από τα πληρώματα του Μπαρμπαρόσα το 1537 παρέδωσαν το νησί στη κυριαρχία του και το 1579 κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Οι Ρώσοι κυριάρχησαν στο νησί από το 1770 έως το 1774 και στα τέλη του 1832 το νησί εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος.
Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε :: Νομός Κυκλάδων
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Παρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin
» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Τρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin
» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
Δευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin
» Ελληνικός κινηματογράφος
Κυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin
» ΚΥΘΗΡΑ
Πεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin
» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin
» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Πεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin
» ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin
» ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Τετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin