Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Πρόσφατα Θέματα
» Χόμπι
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΠαρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin

» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΤρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin

» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΔευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin

» Ελληνικός κινηματογράφος
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΚυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin

»  ΚΥΘΗΡΑ
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin

» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin

» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin

»  ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΤετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin

»  ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
           ΜΥΚΟΝΟΣ EmptyΤετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin

Καιρός σήμερα
πρωτοσέλιδα εφημερίδων
hiv.humanism
hiv.humanism
Θετική Φωνή
Θετική Φωνή





Google: Yahoo: MSN:

Scrolling Images


Scrolling Images


border="0"/
Photobucket
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΜΥΚΟΝΟΣ

Πήγαινε κάτω

           ΜΥΚΟΝΟΣ Empty ΜΥΚΟΝΟΣ

Δημοσίευση  Admin Τετ Ιαν 04, 2012 7:27 am

           ΜΥΚΟΝΟΣ Mykonos-greece-1

ΜΥΚΟΝΟΣ
Η Μύκονος είναι το νησί της διασκέδασης, της κοσμοπολίτικης ζωής αλλά και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων. Το νησί είναι ευρέως γνωστό σε όλη την Ευρώπη και συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου. Από τη δεκαετία του ’50 και μετά, η Μύκονος θεωρείται από τα πιο πολυσύχναστα και τουριστικά νησιά στη Μεσόγειο.

Η Χώρα, είναι η πρωτεύουσα και το κέντρο της Μυκόνου. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική των σπιτιών σε συνδυασμό με την πανέμορφη τοποθεσία του νησιού γοητεύει τους επισκέπτες της. Παρόλη την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού η Μύκονος έχει καταφέρει να διατηρήσει παραδοσιακά στοιχεία της Κυκλαδίτικης φυσιογνωμίας.

Η διαμόρφωση των σπιτιών και τα λιθόστρωτα σοκάκια χαρίζουν νησιώτικο άρωμα. Οι κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι, οι κόκκινοι τρούλοι και τα αμέτρητα καμπαναριά των εκκλησιών συνθέτουν την εικόνα της Μυκόνου. Τέλος, στο λιμάνι του νησιού τ’ αραγμένα καΐκια και οι βάρκες συμπληρώνουν την μαγευτική εικόνα της.

Το Ματογιάννι είναι από τις πιο γνωστές αγορές της Μυκόνου. Εδώ συναντάμε μαγαζιά με επώνυμα ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι εδώ συχνά εκδηλώνονται, για πρώτη φορά, οι διεθνείς τάσεις της μόδας.
Στη Χώρα θα βρείτε πολλές καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά μαγαζιά όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε το ποτό, τον καφέ σας και gourmet γεύσεις. Η Χώρα είναι η αφετηρία για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων για τη γραφική ενδοχώρα, τα αξιοθέατα και τις παραλίες του νησιού.

Η Μύκονος έχει έκταση 75 τετρ. χλμ. και υψόμετρο 364 μέτρα. Η βλάστηση στο νησί δεν είναι αρκετή και η απουσία των δένδρων γίνεται αισθητή. Το κλίμα της Μυκόνου είναι εύκρατο, αρκετά ξηρό, με ήπιους χειμώνες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κλίματος είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι (τα γνωστά «μελτέμια») που πνέουν το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια της ημέρας. Η Μύκονος κρύβει μία πλούσια πανίδα. Οι γυμνοί λόφοι κρατούν πολλούς μικρούς "θησαυρούς" μακριά απ’ τα μάτια του επισκέπτη. Στους βράχους και στις ξερολιθιές, μια μεγάλη σαύρα μ’ αγκαθωτή εμφάνιση είναι το "σήμα κατατεθέν" της Μυκόνου. Από αυτή τη "μυκονιάτικη σαύρα", ευρύτατα διαδεδομένη στη γη της Ιωνίας, πήρε τ όνομά του ο κροκόδειλος του Νείλου. Η Μύκονος διαθέτει δύο σημαντικά οικοσυστήματα. Οι παραθαλάσσιοι υγρότοποι του Πανόρμου και της Φτελιάς, πλημμυρίζουν ανά περιόδους και σχηματίζουν μικρές λιμνοθάλασσες που γίνονται κύριοι σταθμοί για τα μεταναστευτικά πουλιά. Σχηματίζονται θαλάσσια ρεύματα και λεκάνες απορροής των υδάτων, όπως την περιοχή του Μαραθιού, όπου δημιουργήθηκε μαζί με το φράγμα ένας νέος υγρότοπος, καθώς και στην Άνω Μερά, ενώ οι αμμώδεις ακτές του νησιού είναι πλούσιες σε πυριτική άμμο».




ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής εξόντωσε τους Γίγαντες που βρίσκονταν θαμμένοι κάτω από τους επιβλητικούς βράχους της Μυκόνου.
Η ετοιμολογία του ονόματος Μύκονος σημαίνει το "σωρό λίθων" ή τον "πετρώδη τόπο". Η παράδοση αναφέρει ότι το νησί πήρε το όνομα του από τον Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου Άνιο.

Το νησί κατοικήθηκε αρχικά από Κάρες και Φοίνικες. Ενώ το 1000 π.χ. εγκαταστάθηκαν στο νησί Ίωνες. Η Μύκονος ήταν το φτωχό νησί των Κυκλάδων, αναφέρεται ότι υπήρχαν δύο πόλεις και ότι στάθμευσαν εδώ ο Δάτης κι ο Αρταφέρνης το 490 π.Χ.

Η Μύκονος ήταν τόπος λατρείας αρχαίων θεών κυρίως του Διόνυσου, της Δήμητρας, του Δία, του Απόλλωνα, του Ποσειδώνα και του Ηρακλή. Οι Ρωμαίοι κατακτητές έδωσαν τη θέση τους στους Βυζαντινούς, οι οποίοι τον 7ο αιώνα έκτισαν στο νησί αμυντικά έργα κατά των Αράβων πειρατών, και κράτησαν στην κυριαρχία τους τη Μύκονο μέχρι τον 12ο αιώνα.

Το 1204 έγινε η Δ’ Σταυροφορία και το νησί πέρασε στην κυριαρχία των αδερφών Γκύζη. Οι Καταλάνοι λεηλατούν το νησί το 1292 και οι Βενετοί αποκτούν τον έλεγχο. Από τότε το νησί αποτελούσε ενιαία ενετική εδαφική κτήση μαζί με την Τήνο. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα καταστρέφει το νησί στην διάρκεια της Ενετοκρατίας (βενετοκρατίας).
Η Οθωμανική κυριαρχία επικρατεί αργότερα, και το νησί περνάει στην δικαιοδοσία του Καπουδάν Πασά και σχεδόν αυτοδιοικείται κατά το σύστημα της εποχής, έχοντας Βοεβόδα και Επιτρόπους, που προσπαθούν όπως μπορούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από Τούρκους και Βενετούς.

Ο πληθυσμός της Μυκόνου στην διάρκεια της νεότερης περιόδου ήταν μεταξύ 2.000 και 5.000 κατοίκων. Αργότερα στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα ο πληθυσμός ενισχύεται από πάροικους από την Κρήτη και τα κοντινότερα νησιά Νάξο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Κίμωλο. Οι συχνοί πόλεμοι δημιούργησαν λιμούς και επιδημίες. Στη συνέχεια το νησί αποτέλεσε σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού για τα ξένα εμπορικά πλοία και οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την ναυτιλία και το εμπόριο με ταχύτατους ρυθμούς. Αν και το νησί είχε δεχτεί πειρατικές επιθέσεις κατάφερε να ανθίσει οικονομικά εκείνη την εποχή.

Στην διάρκεια της επανάστασης του 1821, η Μαντώ Μαυρογένους, πρωτοστάτρια του αγώνα κατά του Τουρκικού στόλου (1822) καθοδηγεί τους κατοίκους του νησιού στην συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η σύσταση του νέου ελληνικού κράτους και η Μύκονος αποκτά δύναμη από αστικές και μικροαστικές τάξεις προερχόμενες από την νότια Ρωσία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αλεξάνδρεια, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, και την ανερχόμενη Σύρο.

Στα τέλη του 19ου αιώνα έρχεται η εποχή της τεχνολογίας του ατμού και το 1904 ανοίγει η Διώρυγα της Κορίνθου, όλα αυτά αφαιρούν δύναμη από το νησί και πολλοί κάτοικοι αποφασίζουν να ξενιτευτούν για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και σε άλλα νέα αστικά κέντρα του εσωτερικού όπως ο Πειραιάς και η Αθήνα.
Το 1873 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας πραγματοποιεί ανασκαφές στη Δήλο και καθιερώνει την περιοχή στη συνείδηση της αλλοδαπής και ντόπιας "ελίτ" που είχε την άνεση και την επιθυμία να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Από το 1930 και μετά αρκετοί διάσημοι επώνυμοι επισκέπτονταν το νησί για να ανακαλύψουν τις εντυπωσιακές αρχαιότητες της Δήλου. Η βιομηχανία και ο τουρισμός κάνουν μεγάλα άλματα στη νότια Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Η Μύκονος εντάσσεται πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα με την εργατικότητα, το αμίμητο "στυλ" και την επιχειρηματική αντίληψη των ανθρώπων της και διεκδικεί μια από τις πιο αξιοζήλευτες θέσεις στη διεθνή τουριστική αγορά.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 557
Ημερομηνία εγγραφής : 26/09/2011

https://elladaellada.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης