Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Πρόσφατα Θέματα
» Χόμπι
Νομός Χαλκιδικής EmptyΠαρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin

» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Νομός Χαλκιδικής EmptyΤρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin

» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
Νομός Χαλκιδικής EmptyΔευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin

» Ελληνικός κινηματογράφος
Νομός Χαλκιδικής EmptyΚυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin

»  ΚΥΘΗΡΑ
Νομός Χαλκιδικής EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin

» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
Νομός Χαλκιδικής EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin

» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Νομός Χαλκιδικής EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin

»  ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Νομός Χαλκιδικής EmptyΤετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin

»  ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Νομός Χαλκιδικής EmptyΤετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin

Καιρός σήμερα
πρωτοσέλιδα εφημερίδων
hiv.humanism
hiv.humanism
Θετική Φωνή
Θετική Φωνή





Google: Yahoo: MSN:

Scrolling Images


Scrolling Images


border="0"/
Photobucket
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Νομός Χαλκιδικής

Πήγαινε κάτω

Νομός Χαλκιδικής Empty Νομός Χαλκιδικής

Δημοσίευση  Admin Τρι Σεπ 27, 2011 2:39 am

Νομός Χαλκιδικής

Νομός Χαλκιδικής GreeceKhalkidhiki

Ο νομός Χαλκιδικής είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας. Είναι ένας από τους νομούς του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο νομός συνορεύει Βόρεια - Βορειοδυτικά με τον νομό Θεσσαλονίκης και ανατολικά με το Άγιο Όρος, ενώ βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος στις υπόλοιπες διευθύνσεις. Περιλαμβάνει γεωγραφικά την χερσόνησο της Χαλκιδικής με το χαρακτηριστικό σχήμα των τριών χερσονήσων ('πόδια της Χαλκιδικής') πλην της ανατολικότερης χερσονήσου του Αγίου όρους, που είναι διοικητικά ανεξάρτητη.
Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πολύγυρος.

Διοικητική διαίρεση

Διοικητική διαίρεση νομού Χαλκιδικής
Οι Δήμοι οι οποίοι απαρτίζουν τον νομό Χαλκιδικής είναι:
Δήμος Αρναίας
Δήμος Ανθεμούντα
Δήμος Ζερβοχωρίων
Δήμος Τρίγλιας
Δήμος Τορώνης
Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου
Δήμος Σιθωνίας
Δήμος Πολυγύρου
Δήμος Παναγίας
Δήμος Παλλήνης
Δήμος Ορμύλιας
Δήμος Μουδανιών
Δήμος Κασσάνδρας
Δήμος Καλλικράτειας

Κλίμα και καιρικές συνθήκες


Η Χαλκιδική έχει το προνόμιο να απολαμβάνει τέσσερις διακριτές εποχές, 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Η περιοχή έχει πολύ θερμά και ξερά καλοκαίρια, με ελάχιστες βροχοπτώσεις και δεκαέξι ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα. Το φθινόπωρο είναι αρκετά ζεστό, με μέσο βαθμό βροχοπτώσεων. Οι χειμώνας είναι πιο κρύοι, και με περισσότερες βροχοπτώσεις από το φθινόπωρο. Η ανοιξιάτικη ανθοφορία της φύσης δίνει μια ομορφιά στην περιοχή, που όπως κάποιοι ισχυρίζονται: ξεπερνά αυτή του των Ηλύσιων Πεδίων.
Διαφορές θερμοκρασίας προκύπτουν κατά τη διάρκεια του έτους, σε διάφορα μέρη της χερσονήσου. Αυτές οι κλιματολογικές διακυμάνσεις επηρεάζονται από το υψόμετρο και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της περιοχής. Η μέση θερμοκρασία ημέρας και νύχτας κυμαίνεται μεταξύ 31β. και 18 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 22β. τη μέρα, έως 13 βαθμούς τη νύχτα Τους καλοκαιρινούς μήνες η ηλιοφάνεια ξεπερνά τις 10 ώρες τη μέρα.

Ιστορία

Οι πρώτες αναφορές για τη Χαλκιδική γίνονται στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, και αυτό γιατί η Χαλκιδική κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια, χάρη στους πλούσιους φυσικούς της πόρους και το εύκρατο της κλίμα. Στο σπηλαίο των Πετραλώνων, μπορεί κάνεις να δει ένα από τα πρώτα ευρήματα ενός ”Homo Sapiens Neanderthalensis”. Η ανακάλυψη αυτού του πρωτογόνου ανθρωποειδούς μαζί και με πολλά άλλα αρχαία αντικείμενα καθιστά το σπηλαίο σαν ένα παράθυρο στο χαμένο παρελθόν της ανθρωπότητας..
Η ονομασία του νομού προέρχεται από την Ελληνική λέξη χαλκός, που ήτανε ο κύριος φυσικός πόρος της περιφέρειας κατά τους κλασσικούς χρόνους. Η περιοχή γνώρισε μεγάλη πολιτιστική εξέλιξη της κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλέξανδρου της Μακεδονίας. Ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο κλασσικός φιλόσοφος Αριστοτέλης, γεννήθηκε σε μια αρχαία πόλη της Χαλκιδικής τα Σταγείρα,.

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινή Αυτοκρατορίας, κτίστηκαν τα πρώτα από τα μεγαλόπρεπη μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθιστώντας τη χερσονήσου του Άθω σε ένα πολιτιστικό κέντρο εξέχουσας σημασίας. Η μοναστική κοινότητα έπαιξε ζωτικό ρολό στη διατήρηση του Ελληνικού Πνεύματος κατά την Οθωμανική Εποχή και από τότε μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί την η κάρδια της Ορθοδοξίας.

Οικονομία και Τουρισμός


Από τη δεκαετία του 1970 στη περιοχή έχει σημειωθεί σημαντική οικονομική ανάπτυξη βασιζόμενη, κυρίως στον τουρισμό. Η Χαλκιδική προσφέρει πλήρη πολυμορφία φύσης και πολιτισμού. O επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαλήνια ηρεμία σε ένα από τα πανέμορφα και γραφικά της χωριά, και συγχρόνως ένα πρώτης τάξεως σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, το όποιο ικανοποιεί τη δίψα ακόμη και των πιο επιλεκτικών ταξιδιωτών. Παρόλα αυτά, η τουριστική εξέλιξη της δεν έχει παραβιάσει την οικολογική και απαράμιλλη της ομορφιά.
Τουρίστες από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται για την ηρεμία, την ζεστασιά και την ελκυστική ομορφιά της, αλλά και για τους φιλόξενους της κατοίκους. Η κυρία τουριστική περίοδος είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Η Χαλκιδική έχει ένα μεγάλο αριθμό κατασκηνώσεων για όλους του τύπους αναγκών, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τις αθλητικές και τις παιδικές της κατασκηνώσεις. Υπάρχουν και πολλές μαρίνες υδάτινων σκαφών, ιδανικές για τον θαλάσσιο αθλητισμό. Υπάρχουν επίσης πολλές θερμές πήγες που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, σε πολλά κέντρα θεραπείας.

Η Χαλκιδική είναι γνωστή για τα κρυστάλλινα της νερά της, για τις φανταστικές αμμώδεις παράλιες, και την πλούσια της χλωρίδα της, ιδανική για ατέλειωτες εξοχικές περιηγήσεις. Το πράσινο χρώμα των πεύκων δένει φανταστικά με τις χρυσαφένιες αμμουδιές της.

Παρόλα αυτά η Χαλκιδική έχει επίσης ένα πολύ καλά ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Αυτός ο τομέας αποτελείται κυρίως από την καλλιέργεια σιτηρών και ελαιοδέντρων, την εκτροφή βοοειδών, την ιχθυοκαλλιέργεια και την αλιεία. Πολλά τοπικά προϊόντα φημίζονται για την ποιότητα τους, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το μέλι, και πολλά παραδοσιακά γλυκά τα οποία θεωρούνται από τα καλυτέρα του είδους τους στην Ελλάδα. Στη Χαλκιδική παράγεται επίσης διάφορα είδη καλού Μακεδονίτικου κρασιού, όπως επίσης και ούζο από τους τοπικούς αμπελώνες.

Λόγο της γεωγραφικής της θέσης, αλλά των δυναμικών της προσφορών, ο τουρισμός στη Χαλκιδική έχει τρία χαρακτηριστικά στοιχεία:

Η Χαλκιδική είναι το κύριο θέρετρο των Θεσσαλονικιών, έχοντας έτσι ένα πολύ υψηλό ποσοστό των Ελλήνων επισκεπτών. Είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες ομογενείς οι όποιοι επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, αποκτώντας εκεί μια εξοχική κατοικία;
Είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των υπηκόων των άλλων βαλκανικών εθνών, όπως οι Σέρβοι, οι Σκοπιανοί, οι Ρουμάνοι κτλ;
Διαθέτει αρκετά ανταγωνιστικές τιμές στις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, και ως εκ τούτου ελκύει οικογένειες, και όλες τις ηλικίες, σε αντίθεση με την ακριβότερη κατηγορία τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου.


Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 557
Ημερομηνία εγγραφής : 26/09/2011

https://elladaellada.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης