Ομορφιές της Ελλάδας που ξέρουμε αλλά και σε αυτές που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Πρόσφατα Θέματα
» Χόμπι
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΠαρ Μάης 18, 2012 10:55 pm από Admin

» ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΤρι Μάης 01, 2012 11:46 pm από Admin

» Ιστορία των ελληνικών χαρτονομισμάτων
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΔευ Μαρ 19, 2012 9:48 am από Admin

» Ελληνικός κινηματογράφος
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΚυρ Ιαν 22, 2012 7:30 am από Admin

»  ΚΥΘΗΡΑ
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 3:48 am από Admin

» Ιερές Σκήτες Αγίου Όρους
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 2:27 am από Admin

» Ιερές Μονές Αγίου Όρους
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΠεμ Ιαν 05, 2012 1:01 am από Admin

»  ΜΕΓΙΣΤΗ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΤετ Ιαν 04, 2012 10:24 am από Admin

»  ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
         ΝΙΣΥΡΟΣ EmptyΤετ Ιαν 04, 2012 10:19 am από Admin

Καιρός σήμερα
πρωτοσέλιδα εφημερίδων
hiv.humanism
hiv.humanism
Θετική Φωνή
Θετική Φωνή





Google: Yahoo: MSN:

Scrolling Images


Scrolling Images


border="0"/
Photobucket
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΝΙΣΥΡΟΣ

Πήγαινε κάτω

         ΝΙΣΥΡΟΣ Empty ΝΙΣΥΡΟΣ

Δημοσίευση  Admin Τετ Ιαν 04, 2012 10:08 am

         ΝΙΣΥΡΟΣ P5240223_small

ΝΙΣΥΡΟΣ
Η Νίσυρος είναι ένα γλυπτό από λάβα νησί που δημιούργησε το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σμιλεύτηκε με μαύρη λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα και κόκκινη σκουριά, που είναι τα υλικά με τα οποία κτίστηκαν τα σπίτια της ,τα ιερά και τα κάστρα της.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ νότια 12 ν.μ. από την πόλη της Κώ, έχει ακτογραμμή 28 χλμ,είναι ορεινή με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία με ύψος 698 μ.

Η Νίσυρος έχει σχήμα σχεδόν κυκλικό.
Στη πραγματικότητα είναι ένας ηφαιστειακός κώνος που στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας από τους παλαιοτέρους και μεγαλύτερους ηφαιστειακούς κρατήρες της Μεσογείου.

Γύρω από τη Νίσυρο, βρίσκονται τα νησάκια Γιαλί, όπου υπάρχει λατομείο εξόρυξης ελαφρόπετρας και στην αρχαιότητα οψιανός, η Καντηλιούσα, Πυργούσα, Στρογγύλη και Παχιά.

Στη Νίσυρο οριζόντιες λωρίδες από ξερολιθιές (τα βαστάδια) υποστηρίζουν το έδαφος δημιουργώντας λωρίδες καλλιεργήσιμης γης (πεζούλες ή ταύλες). Πέτρινες αγροικίες (αποστροφή, σπηλάδι), παλιά αποστακτήρια, (καζαναριά όπου παρασκευάζεται η περίφημη κουκουζίνα) ξωκλήσια, λιθόστρωτα μονοπάτια(καλντερίμια) διάσπαρτα στο τοπίο, μαρτυρούν την προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση αλλά και έκφραση.

Οι 4 παραδοσιακοί οικισμοί με πυκνή συνεχή δόμηση είναι κτισμένοι πάνω ή δίπλα σε αρχαίους οικισμούς, με κάστρο συνήθως να δεσπόζει στην κορυφή. Απομεινάρια από αρχαία τείχη διατρέχουν το νησί, εισχωρούν στους οικισμούς, μπλέκονται με την ιστορία, αφηγούνται γεγονότα. Ιταλοί, Τούρκοι, Βένετοι, Δωριείς, Μυκηναΐοι, Πελασγοί. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε:

Μανδράκι η πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι με τα μοναδικά τείχη της αρχαίας ελληνικής ακρόπολης (Παλαιόκαστρο 4ος π.χ) και το ενετικό κάστρο με το μοναστήρι της Σπηλιανής (1.600 μ.χ).

Πηγαίνοντας προς τους Παλλούς βρίσκονται τα δημοτικά ιαματικά λουτρά που λειτούργησαν το 1870 από το Ν. Αποστολιδη.

οι Πάλλοι είναι κτισμένοι πάνω σε αρχαία πόλη από την οποία σώζονται ερείπια ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής εποχής. Ακόμα σώζονται και ερείπια των Ιπποκράτειων Ιαματικών Λουτρών, με το εκκλησάκι της Παναγιάς της Θερμιανής.

Ο Εμπορειός, με το μεσαιωνικό φρούριο και την εκκλησία του Ταξιάρχη.
Επισκεφθείτε το ιστορικό καφενείο στην πλατειά με θέα προς το ηφαιστειακό κρατήρα.

Τα Νικιά με στέγες από κεραμίδι και την περίφημη βραβευμένοι ελλειψοειδή πλατεία.

Διάσπαρτα στις πλαγιές στέκονται μικρές όμορφες εκκλησίες, της Παναγίας της Ληστηριώτισσας ,της Αγ. Τριάδας, το μοναστήρι του Αγ, Γιάννη του Θεολόγου, της Παναγίας Κυράς, του Αρμάτου Σταυρού, το μοναστήρι Σιωνες ,ο ναός της Φανερωμένης,η εκκλησία της Ευαγγελιστρίας και η Παναγιά η Διαβατινή.
Στην παραλία του Άργους υπάρχουν τα ερείπια επεξεργασίας θειαφιού.

Ο μεγαλύτερος οικισμός όπου βρίσκονται το λιμάνι, το Λαογραφικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Παλιόκαστρο (6ος-4ος π.Χ. αι.), το Ενετικό Κάστρο με την Παναγιά Σπηλιανή (14ος αι., εορτάζεται από 6 έως 15 Αυγούστου), τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά, οι βοτσαλόστρωτες πλατείες του Δημαρχείου, του Ποταμού, και της Ηλικιωμένης. Για κολύμπι προσφέρεται η παραλία των Χοχλάκων με το Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αρμά με τις φημισμένες τοιχογραφίες ,στο δρόμο για την Ευαγγελίστρια.

ΠΑΛΟΙ: Ένα γραφικό ψαροχώρι, το επίνειο του Εμπορειού, με δυνατότητα ελλιμενισμού. Εκεί βρίσκονται τα Ιπποκράτεια λουτρά, η Παναγία η Θερμιανή, η Παχιά Άμμος και οι Λυές, θαυμάσιες παραλίες για κολύμπι και ούζο με μεζέ.

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ: Ο ορεινός μεσαιωνικός οικισμός με το Κάστρο της Παντονίκης, την εκκλησία των Ταξιαρχών, τη Φυσική Σάουνα. Από το “μπαλκόνι του Εμπορειού“, απολαύστε την υπέροχη θέα προς την Καλδέρα και τον Προφήτη Ηλία, πίνοντας καφέ ή ούζο, γευόμενοι παραδοσιακά φαγητά.

ΝΙΚΕΙΑ: Ο ορεινός οικισμός, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και την πανοραμική θέα προς την Καλδέρα. Η Πόρτα, φημισμένη βοτσαλόστρωτη πλατεία, η Εκκλησία των Εισοδείων της Θεοτόκου, η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου) και η Μονή Παναγιάς Κυράς (17ος αι., εορτάζεται στις 23 Αυγούστου) βρίσκονται εδώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοναστήρι της Αγ, Τριάδας με μοναδικές τοιχογραφίες.

ΚΑΛΔΕΡΑ: Το υπαίθριο γεωλογικό μουσείο με τους κρατήρες Στέφανο, Πολυβώτη κα. Για την περιήγηση σας θα χρειαστείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να απολαύσετε το μοναδικό αυτό φαινόμενο.
Ιστορία
Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας, βοηθώντας το Δία στον αγώνα του κατά των Τιτάνων, κατεδίωκε σε στεριές και θάλασσες τον τρομερό γίγαντα Πολυβώτη. Φτάνοντας μπροστά στο νησί της Κω, απέσπασε με την τρίαινά του ένα κομμάτι του νησιού, το εκσφενδόνισε κατά του Πολυβώτη και τον έθαψε κάτω απ' αυτό. Αυτό το αποσπασμένο κομμάτι της κωακής γης είναι η Νίσυρος. Εκεί που βρίσκεται το στόμα του Πολυβώτη, δημιουργήθηκε το ηφαίστειο, ενώ οι περιοδικές δονήσεις της γης δεν είναι τίποτε άλλο από το συνεχιζόμενο αγκομαχητό του στήθους του θαμμένου Τιτάνα.

Εφόσον ο Ποσειδών ήταν ο δημιουργός του νησιού, παρέμεινε και ο προστάτης του, γι αυτό και στο νησί υπήρχε ναός του Ποσειδώνα και πολλά νομίσματα της Νισύρου απεικόνιζαν την κεφαλή του θεού της θάλασσας. Ο μύθος εκφράζει και τους δεσμούς που είχε η Νίσυρος με τη Κω από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα, δεσμούς πολιτικούς, ηθικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Στη Νίσυρο, όπως αποκαλύπτουν πολλές επιγραφές, ζούσαν πολλοί Κώοι, όπως επίσης και στην Κω υπήρχε νισύρικη παροικία με το όνομα μάλιστα "Νισυρειάδαι". Και τα δύο νησιά είχαν κοινούς βασιλείς, εκστράτευαν από κοινού, είχαν τον ίδιο τύπο πολιτεύματος και μετείχαν στα ίδια κοινά.

Το όνομα του νησιού ανήκει πιθανότατα στα προελληνικά αιγαιακά τοπωνύμια. Ο Όμηρος αναφέρει τους κατοίκους της Νισύρου να παίρνουν μέρος, μαζί με τους άλλους νησιώτες, στην τρωική εκστρατεία. Τους Νισυρίους βρίσκουμε και στους φορολογικούς καταλόγους της αθηναϊκής συμμαχίας. Λάτρευαν τον Δελφίνιο Απόλλωνα, όπως και τον πελασγικό Ποσειδώνα, ιερό του οποίου υπήρχε στους σημερινούς Πάλους, όπου βρίσκονταν κι οι παλιές θερμοπηγές του νησιού. Σωζόμενες αναθηματικές στήλες μας μιλούν για την εξαιρετική θέση που κατείχε στην λατρεία των αρχαίων κατοίκων ο Μιλείχιος Ζευς, η θεά Τύχη, ο Ερμής κλπ.

Οι ιστορικές τύχες της Νισύρου είναι κοινές με εκείνες των νησιών του ΝΑ Αιγαίου. Ο 5ος και ο 4ος αιώνας π.Χ. αποτελούν την περίοδο της μεγάλης ακμής του νησιού. Η Νίσυρος καταχτιέται από τους Πέρσες, απελευθερώνεται από τους Αθηναίους, μετέχει στην αθηναϊκή συμμαχία, περιέρχεται στην κυριαρχία των Μακεδόνων για να αποτελέσει τελικά τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Την ρωμαϊκή και βυζαντινή ειρήνη, που επέτρεψαν στα νησιά να ευημερήσουν, μια κι ήσαν γέφυρες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ακολουθούν αιώνες συμφορών, τρόμου και ανασφάλειας που εγκαινιάζονται με τις αραβικές επιδρομές. Οι θάλασσες δεν παρέχουν πια ασφάλεια και οι πληθυσμοί απομακρύνονται από τις ακτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Νίσυρο η αρχαία Νίκαια, που εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί της έχτισαν νέο οικισμό σε ορεινή οχυρή τοποθεσία, τα Νικειά.

Από τότε κι έπειτα οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές. Πειρατές λυμαίνονται την περιοχή. Η Νίσυρος περιέρχεται στους Ιππότες της Ρόδου το 1312. Οι Ιππότες σημάδεψαν τη παρουσία τους με τα πέντε φρούρια που έχτισαν σε διάφορες στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κάστρο του Μανδρακιού, μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που η ίδρυση του χρονολογείται γύρω στο 1600.Το 1522 οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Ρόδο, την οποία μαζί με τα άλλα νησιά υπήγαγαν στο ιδιότυπο προνομιακό καθεστώς των "μακτού". Το 1912 τους Τούρκους διαδέχονται οι Ιταλοί και με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Νίσυρος, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

Επίσης η Νίσυρος έχει έντονη βυζαντινή παρουσία με πολλές παλαιοχριστιανικές βασιλικές και με ξωκλήσια διάσπαρτα σε όλο το νησί με περίφημες τοιχογραφίες, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Η προσπέλαση στα ξωκλήσια αυτά γίνεται από γραφικά λιθόστρωτα μονοπάτια.

Το πολιτιστικό περιβάλλον της Νισύρου, όπως αυτό εκφράζεται από τα μνημεία της προϊστορικής της περιόδου, καθώς επίσης και της κλασσικής, βυζαντινής και νεότερης εποχής, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό του νησιού, αφού τα πολιτιστικά αυτά στοιχεία αποτελούν παράγοντες τουριστικής έλξης.

Τα αρχαιότερα μνημεία ανήκουν στη νεολιθική εποχή. Από την κλασσική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα έργα της αρχαιότητας, κυρίως λόγω της πολύ υψηλής κατασκευαστικής του ποιότητας. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο. Το δυτικό και βόρειο τμήμα του λόφου καταλήγει σε μια απόκρημνη βραχώδη ακτή, η οποία αποτελεί μια φυσική οχύρωση του λόφου προς τη θάλασσα. Τείχος και γκρεμός, οριοθετούν μια έκταση συνολικού εμβαδού 130 περίπου στρεμμάτων, με συνολική περίμετρο, σχεδόν 2 χιλιόμετρα. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολυτέλεια του έργου και παίζουν σημαντικό ρόλο στην μακροβιότητα του μνημείου, είναι η υψηλή ποιότητα της οικοδομικής τεχνολογίας του τείχους, η ανθεκτικότητα του δομικού υλικού και το μέγεθος των λιθοπλίνθων (το βάρος κάποιων φθάνει τους 3,5 τόνους).
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 557
Ημερομηνία εγγραφής : 26/09/2011

https://elladaellada.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης